TYTUŁ: | Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu | CENA: |
AUTOR: | Anna Kornelia Jędrzejewska | |
WYDAWNICTWO: | Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy | |
ROK WYDANIA: | 2021 | |
ISBN: | 978-83-63572-71-6 | |
ILOŚĆ STRON: | 60 | |
FORMAT: | 21 x 21 cm | |
OPRAWA: | oprawa miękka | |
CENA: | druk: 40,- zł; e-book: 29,- zł | |
STRESZCZENIE: | „Jedzenie jest niezbędną częścią naszego życia. Łączy nas to, że wszyscy jemy, dlatego często traktujemy tę czynność jako coś oczywistego, jak oddychanie. Każdy z nas ma swoje własne doświadczenia związane z konsumpcją potraw czy produktów spożywczych. W dziejach ludzkości zarówno potrzeba zaspokojenia głodu i trach przed brakiem jedzenia, a jednocześnie pragnienie wyrażenia swojej pozycji, statusu społecznego za pomocą wyszukanych potraw czy egzotycznych składników – niejednokrotnie stawały się impulsem do rozwoju gospodarczego i kulturalnego albo przeciwnie, przyczyniały się do ich zastoju. Zasiadanie do stołu tworzyło i wzmacniało więzi wspólnotowe – z jednej strony rodzinne, z drugiej towarzyskie, międzyludzkie. Świętowanie różnego rodzaju wydarzeń łączyło się z organizowaniem hucznych biesiad, uczt, uroczystych obiadów czy kolacji. Jedzenie stało się także nośnikiem wartości estetycznych i ważnych inspiracji w sztuce.
Czy zatem jedzenie jest ważną częścią naszej kultury? Czy może być częścią tożsamości mieszkańców Bydgoszczy? Na to pytanie próbujemy znaleźć odpowiedź poprzez realizację w naszym muzeum projektu hybrydowego „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”. Łączymy zatem przestrzeń wystawy, na której znajdują się obiekty materialne związane z lokalną historią żywienia, z przestrzenią miasta, restauracji, cukierni, kawiarni, w których możemy spróbować dań powstałych na podstawie receptur prezentowanych na ekspozycji. Współpracujemy z osobami zajmującymi się dziedzictwem kulinarnym i jego promocją. Włączamy się w powstający „Bydgoski szlak kulinarny” o aktywnie zachęcamy do odkrywania lokalnych smaków i ciekawych miejsc, które niekiedy bezpowrotnie znikają z mapy naszego miasta. Wspominając z sentymentem nieistniejące już kawiarnie i restauracje, zachęcamy do wspólnych kulinarnych poszukiwań”. Projekt objęty jest honorowym patronatem Prezydenta Miasta Bydgoszczy Rafała Bruskiego. | |
LINK DO ZAKUPU WERSJI DRUKOWANEJ: | Kup publikację ONLINE | 40,- zł |
LINK DO ZAKUPU E-BOOK: | Zamów publikację e-book ONLINE | 29,- zł |