Muzeum bez barier
Wpisz wyszukiwaną frazę
Generic filters
Otwarcie wystawy „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu” i wystawy pokonkursowej „Wymarzone Muzeum”

Otwarcie wystawy „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu” i wystawy pokonkursowej „Wymarzone Muzeum”

16.12.2021 27.02.2022

Wystawa „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu” prezentuje zagadnienia związane z bogatą kulturą kulinarną w Bydgoszczy. Jest próbą podjęcia refleksji nad dziejami kulinariów w naszym mieście oraz nad lokalnym dziedzictwem materialnych i niematerialnym z nimi związanym.

Co znajdziemy na wystawie?

Na ekspozycji zobaczymy między innymi przechowywane w zbiorach muzealnych naczynia a także narzędzia służące do przygotowania, podawania oraz przechowywania jedzenia.

Nie zabraknie fotografii popularnych bydgoskich restauracji, kawiarni czy cukierni. Pokazane zostaną jadłospisy przechowywane w zbiorach muzealnych i prywatnych.

Wspomniana zostanie działalność znanych, a często już nieistniejących bydgoskich fabryk, wytwórni i zakładów spożywczych. Ekspozycję uzupełnią historyczne reklamy i ogłoszenia prasowe.

Wspomnimy także o sztuce bydgoskiego artysty Bronisława Zygfryda Nowickiego (1907-1981), który m.in. projektował reklamy oraz opakowania wyrobów spożywczych, np. firmy Pilińskiego, wody Ostromecko czy „Jutrzenki” – słynnej bydgoskiej fabryki cukierniczej.

Ważnym elementem prezentacji będą receptury i przepisy łączone z historią miasta i jego mieszkańców. Kulinarnych tropów poszukamy między innymi w słownikach Bartłomieja z Bydgoszczy czy w gwarze bydgoskiej.

Wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim zastanowimy się, czy najstarsze przepisy na potrawy związane z naszym miastem mogą sięgać XVII wieku? Wyeksponowane zostaną zeszyty z recepturami oraz książki kucharskie, gromadzone międzypokoleniowo w bydgoskich domach. Pokazane zostaną produkty i wyroby określane jako „bydgoskie”.

W świąteczny klimat wprowadzą nas aranżacje stołów wigilijnych: kujawskiego i mieszczańskiego z okresu międzywojennego, a także kuchni z czasów PRL, przywołującej wspomnienie o przygotowaniach do jednych z najważniejszych świąt w roku.

Kuchnia i historia wyżywienia są częścią kultury i tożsamości lokalnej. Jest to okazja do spojrzenia na dzieje Bydgoszczy i jej mieszkańców z innej perspektywy.  

Projekt o hybrydowym charakterze

 „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu” to projekt mający hybrydowy charakter. W jego skład wchodzą nie tylko działania związane z ekspozycją, ale także te wykraczające poza muzeum i angażujące i sieciujące działania wielu grup społecznych, instytucji, firm restauracji, kawiarni, czy szkół.

Wydawnictwo

Ekspozycji będzie towarzyszyć wydawnictwo „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”, w którym przedstawiony zostanie zbiór przepisów kulinarnych związanych z naszym miastem, a także współczesne propozycje lokalnych szefów kuchni, cukierników i pedagogów. Tekst uzupełnią eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach.

MOB kulinarnie

Od kilku miesięcy w ramach cyklu „MOB kulinarnie” na fanpejdżach społecznościowych MOB prezentujemy przepisy kulinarne ukazujące się w bydgoskiej prasie w okresie międzywojennym. Działanie to będzie trwało do końca lutego 2022.

Konkurs

Ważną częścią projektu jest konkurs plastyczno-kulinarny „Wymarzone Muzeum. Przyprawione tradycjami”, do udziału w którym zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku szkolnym. Na zgłoszenia prac konkursowych czekamy do 30 listopada.

Otwarcie wystawy pokonkursowej oraz ogłoszenie listy laureatów odbędzie się 16 grudnia o godz. 18:00 w Spichrzach nad Brdą przy ul. Grodzkiej 7-11 (na wystawie Przepis na Bydgoszcz)

Lista tegorocznych laureatów:

Prace przestrzenne:
1. Marek Zaborowski – Ulubiony Zakątek
2. Filip Misiak – Muzeum
3. Zosia Pacholska – Słodkie Spichrza nad Brdą

Prace płaskie:
1. Konrad Badowski – Czas Muzeum
2. Aleksandra Kolano – Piernikowy ludzik
3. Tomasz Iwan – Muzeum Labirynt, Piotr Iwan Muzeum Enigmy

Szczegóły [TUTAJ]

Niespodzianki w bydgoskich punktach gastro

W trakcie trwania wystawy zachęcamy do odwiedzenia bydgoskich restauracji oraz cukierni i kawiarni, w których możliwa będzie degustacja dań i wyrobów inspirowanych dawnymi przepisami związanymi z Bydgoszczą. Włączamy się tym samym w powstający miejski szlak kulinarny inicjowany przez Biuro Turystyki, Szkoleń i Konferencji „Visite”.

Szukajcie w menu:

Cukiernia Sowa

Warzelnia Piwa w Bydgoszcz

Kuchnia Pałacowa Ostromecko

Restauracja Apteka

Miej swój wkład – akcja „Podziel się przepisem!”

Organizujemy także akcję „Podziel się przepisem!” – zachęcamy do odszukania swoich rodzinnych przepiśników: zeszytów, zbiorów z przepisami na różne dania – przesłania ich zdjęć na adres etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl lub przyniesienia do muzeum, celem wykonania dokumentacji oraz pokazania ich w naszych mediach społecznościowych.

Włączcie się do pracy nad wystawą. Chcemy zaprezentować  ciekawe wątki związane z osobistą, kulinarna historią mieszkańców naszego miasta  i regionu.

Specjalna niespodzianka dla zwiedzających

W trakcie trwania wystawy „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu” zwiedzający, którzy okażą w kasie ulotkę podbitą specjalną pieczątką MOB  otrzymują bilet ulgowy na wystawę.

Ulotkę wraz z pieczątką można otrzymać korzystają z ofert następujących Partnerów:

Warzelnia Piwa w Bydgoszcz

Restauracja Apteka

Kuchnia Pałacowa Ostromecko

Bromberg Kaffe

Manufaktura Słodyczy Karmelowa Kraina

Wszyscy Partnerzy wystawy:

Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu

Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy

Młyny Rothera – Park Kultury

Szlak Krajoznawczo-Kulinarny Niech Cię Zakole

Akademia Kulinarna Sadkiewicza

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy

Biuro Turystyki, Szkoleń i Konferencji „Visite”

Cukiernia Sowa

Warzelnia Piwa w Bydgoszcz

Kuchnia Pałacowa Ostromecko

Restauracja Apteka

Bromberg Kaffe

Manufaktura Słodyczy Karmelowa Kraina

Branżowa Szkoła I stopnia nr 6 w Bydgoszczy

Otwarcie wystawy: 16 grudnia 2021 roku, godz. 18:00

Wystawa potrwa do 27 lutego 2022 roku. Zakończymy ją tradycyjnym „śledzikiem”.

Dołącz na https://fb.me/e/1RBTWk9YP

Zapraszamy na cykl spotkań i wydarzeń towarzyszących oraz do udziału w działaniach edukacyjnych.

  • 18 grudnia – sobota – godzina 13.00 – zapraszamy na oprowadzanie kuratorskie
  • 18 grudnia –  spotkanie świąteczne dla seniorów

    Miejsce: Spichrze nad Brdą – ul. Grodzka 7-11

    Zapisy: edukacja@muzeum.bydgoszcz.pl ; tel. 885 905 284

    Cena – 1zł plus bilet wstępu do Muzeum „Oprowadzanie kuratorskie” lub bilet wstępu na warsztaty pt. „ Fabryka bombek”

W ramach spotkania:

13:00 Oprowadzanie kuratorskie

14:00 Fabryka bombek – zapraszamy na wyjątkowe warsztaty malowania oryginalnych, szklanych bombek powstałych w nieistniejącym już bydgoskim Zakładzie Produkcyjnym „Sopel”. Podczas zajęć, będziemy mieli niepowtarzalną okazję użyć oryginalnych farb oraz brokatu powstałego ze stłuczki szklanej.

Czas trwania warsztatu: 1 h. ; Cena – 10 zł /osoba

  • Oferta dla przedszkoli i  szkół – warsztaty kulinarne – Tworzymy aromatyczne mieszanki przypraw! (dostępna od 4.01) 

 Dołącz do nas na Facebooku [TUTAJ]

Ikona elementu graficznego w ramie Zobacz również

Wielkanoc w muzeum – godziny otwarcia

Komunikat

Wielkanoc w muzeum – godziny otwarcia

Informacja o sprzedaży online

Komunikat

Informacja o sprzedaży online

Wypożyczenia oraz kwerendy wstrzymane

Komunikat

Wypożyczenia oraz kwerendy wstrzymane

Kupuj i rezerwuj online

Bilety na wystawy czasowe oraz stałe, wydarzenia, wykłady i inne

Spotkania
w Muzeum

Spacery, spotkania kuratorskie, literackie, wykłady i więcej

Ta strona wykorzystuje pliki cookies
OK